Atelier de creaţie

Din generație în generație, cântecul, dansul, tainele țesutului, măiestria cusutului, confecționarea opincilor, meșteșugul fierăritului și al lemnăritului, pricepera în confecționarea măturilor și a coșurilor din nuiele, au fost transmise și prin intermediul șezătorilor. Obiceiul șezătorii este o practică existentă în așezările rurale, fiind un loc de întâlnire dintre cei tineri și cei în vârstă, un loc al schimbului de experiență și al transmiterii de valori. Astfel, diferitele treburi din gospodărie sunt realizate în mod colectiv, într-un timp mai scurt, cu o eficiență crescută și totodată, cu un impact deosebit asupra tinerilor care vin să învețe de la cei mai experimentați, tainele meșteșugurilor.


SEZATOARE 2017 "Ansamblul Cordareanca"


Ansamblul Cordăreanca - workshop meșteșuguri populare 

Comuna  Cordăreni este cunoscută ca o zonă  ce păstrează tradiții de cultură populară  autentică, de o excepțională valoare  documentară și artistică. Misiunea pe care ne-am propus-o este să încurajăm viitoarele generații să gândească și să muncească în spiritul tradițional al locului, pentru ca această bogăție  culturală să nu se piardă, ci să rămână și mai departe  o trăsătură definitorie  a specificului acestor locuri. Pentru aceasta este necesară redescoperirea zestrei spirituale a acestor locuri, a  întoarcerii cu înțelepciune spre ceea ce au mai frumos și mai curat   cordărenii: tradiții, obiceiuri , portul și meșteșugurile.

Cusut

Descoperim magia acului. Învățăm despre simboluri și modele tradiționale și cum să le scriem pe pânză sau etamină.

Țesut , ales, tors

Bunicile noastre au invatat să stăpânească războiul de țesut, iar din mâinile lor au ieșit scoarța, păretarul, lăicerul ,etc. Caierele își așteptau mereu rândul, firul de lână  sau bumbac să fie trecute prin fusul cel magic.

Împletit  din nuiele de răchită(salcie) 

S-a practicat şi se mai  practică ca meşteşug sau îndeletnicire casnică din vremuri timpurii. Ca material de bază pentru împletiturile din rămurele de arbori se folosesc nuieluşe de răchită sau salcie de diferite specii. 

Confecționare  rogojini

Împletitură de frunze de rogoz  sau  de porumb, utilizată pentru protecția unor elemente de construcție, a unor instalații etc. sau pentru așternut pe jos (în unele locuințe), pentru decorațiuni interioare etc.

Legat  mături

Meşteşug sau îndeletnicire casnică, practică de confecţionare a măturilor din  mălai de negru sau  tătărăsc.  Legatul măturilor se practică  ca îndeletnicire sezonieră(toamna-iarna). Se lucrează în cadrul familiei. 

 
 Galerie foto Atelier de creatie 2

S2850266
Image Detail
Galeria se va actualiza pe parcursul implementării proiectului

Galerie foto - Atelier de creaţie

Galerie video - Şezătorile iernii


www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene si a Guvernului României.

Toate drepturile rezervate  © Comuna Cordăreni