Folclor


Aşezarea se mândreşte
în primul rând cu varietatea şi frumuseţea costumelor populare, deosebite prin motivele naţionale folosite, prin culorile sale sobre, în nuanţe de auriu, maro şi negru, prin calitatea materialelor naturale din care sunt confecţionate şi nu în ultimul rând, satele se laudă cu ritmuri nuanţate şi variate, executate în diverse jocuri populare, dinamice, pline de vitalitate şi totodată elegante.

Jocul surprinde o gamă largă de paşi lini, uşor legănaţi şi paşi accentuaţi, bătuţi la podea, care te îmbie oricând să te prinzi în joc. Paşii sunt însoţiţi de deplasări mici şi mari spre dreapta şi spre stânga, înainte şi înapoi, în cerc şi în semicerc ori sunt efectuaţi prin învârtiri în perechi, antrenând vârful piciorului în executarea bătăilor de picior. Caracteristică jocului este şi pendularea sau legănarea corpului şi mişcarea uşoară a capului în ritmul muzicii şi al paşilor de dans.


Din cele mai vechi timpuri, dansurile s-au diferenţiat după structura grupurilor care au executat paşii, remarcându-se astfel:

a) jocuri de perechi (bătute, hore de doi, sârbe de doi) sub denumirile: Trandafirul, Coasa, Bălăceanca, Ciobănaşul, Cărăşelul, Polobocul, Ilenuţa, aceste dansuri folosind ţinuta caracteristică faţă în faţă, cu braţele încrucişate la spate sau cu braţul drept al băiatului sprijinit pe umărul drept al fetei;

b) jocuri bărbăteşti de grup, dansuri vechi, bătrâneşti

c) jocuri bătrâneşti de femei, dansuri născute din ritualuri străvechi,

d) jocuri de nuntă: Jocul Zestrei, De trei ori pe după masă, Dansul miresei, Vivat, dansuri pline de veselie, însoţite de strigături potrivite;

e) jocuri de Anul Nou: Jocul Caprei, Jocul Ursului, etc
 

Hora de duminică este cea mai importantă manifestare a vieţii satului, fiind un loc de adunare pe un imaş sau toloacă. Generaţiile se adună şi dansează pe rând: ziua dansează tinerii, în amurg gospodarii, iar la lăsarea serii fiecare pleacă spre casă şi instrumentele muzicale se odihnesc până la o nouă sărbătoare.

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene si a Guvernului României.

Toate drepturile rezervate  © Comuna Cordăreni