Laleaua pestriţă

Laleaua pestrita (fritillia meleagris)

Plantă mediteraneană, laleaua pestriţă face parte din familia liliaceelor şi este pusă sub protecţia legii în toate ţările europene. Este cunoscută şi sub numele de biblică datorita asemanării florilor cu penajul acestei păsări, dedita în jurul satului Ilişeşti, caldarusa în zona oraşului Rădăuţi şi a comunei Vereşti. Preferă locuri mlăştinoase, umede, bahnoase sau turboase. Tulpina înaltă de 20 - 30 cm, frunzele alterne, late de 3 - 10 mm şi lungi de 8 - 14 cm. Flori solitare, mari, inodore, pendente, brune purpurii, pătate în forma tablei de şah. Răspândirea ei mai rară în ţară şi mai frecventă în judeţ o găsim în localităţile: Brăieşti, Gorovei Calafindesti, Voitinel, Zamostea, Zvoriştea. Această minune a naturii se găseşte şi în pădurea Cordăreni şi este numită popular “căldăruşi”. Fritillus în latină înseamnă tablă de şah, aluzie la pătrăţelele ordonate, brun-roşcate ale lalelei care alternează cu pătrăţele de alte culori, de aici impresia de pestriţ; din acelasi motiv, popular i se spune "bibilica". Planta are în pământ un bulb, din care pornesc primavară, cateva frunze verzi liniare şi flori în formă de cupă cu petale violacee pătate cu alb. Floarea nu are miros parfumat, dar este culeasă de localnici pentru că o folosesc pentru vopsit scoarţele in violet.
 

Galerie foto - Laleaua pestriţă

Galerie video - Laleaua Pestriţă

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene si a Guvernului României.

Toate drepturile rezervate  © Comuna Cordăreni